‘t Vrieswinkelke

Een kruispunt aan de Roermondseweg in het kerkdorp Posterholt. Een Christusbeeld kijkt uit op een vernieuwd pleintje met plantenbakken gevuld met kleurrijke bloemen. Aan dit kruispunt ligt ’t Vrieswinkelke van Henk (68) en Betsy van Daal (66). Zij runnen een lokale groothandel met winkel in hun woonhuis. Sinds 1 november 2019 hebben zij hun zaak officieel gesloten.

Henk en Betsy starten hun horecagroothandel in 1999 in Linne, maar verhuizen halverwege 2000 naar Posterholt als zij daar een groter pand vinden aan de de kruising met de Roermondseweg. In dit pand uit 1960 was voorheen een bakkerij gevestigd en het blijkt ideaal om een groothandel te starten.

Groothandel en winkel

Een half jaar na de start van de groothandel, begint Betsy met ’t Vrieswinkelke. Hier verkoopt ze losse snacks, groenten en maaltijden. In het achterliggende bakkerijgedeelte hebben zij de opslag voor de groothandel. Henk rijdt de bestellingen rond in zijn busje. Met deze zaak bedienen ze café’s, voetbalclubs, gezinsvervangende tehuizen, zwemclubs en speeltuinen. Het afzetgebied van de groothandel loopt tot aan Sevenum.

Sociaal contact

Naast de verkoop vormt ‘t Vrieswinkelke een sociaal punt in het dorp. Betsy vindt dit prettig. Door het vele werken hebben zij en haar man geen tijd gehad om deel te nemen aan het lokale dorpsleven. Het contact met de klanten ervaart zij als erg aangenaam. De bezoekers van hun winkel zijn dan ook niet blij dat ze de zaak gaan sluiten.

Verandering van tijd

Het dorp verandert en dat merken ze in de winkel. De jeugd trekt weg, het klantenbestand bestaat vooral uit mensen op leeftijd. Van Daal heeft wel geprobeerd de veranderende tijdsgeest te vangen door gezondere groentensnacks te verkopen, maar klanten komen een paar keer en daarna niet meer. Ook is de concurrentie met goedkopere supermarkten lastig en de vestiging van groothandel Sligro in Roermond. Op prijs valt voor hen moeilijk te concurreren. De jongere generatie is zich meer bewust van gezond koken of haalt snacks bij de frituur. “Zelf snacks frituren doen ze niet meer”, aldus de winkeleigenaresse.

Het pand gaat in de verkoop

Sinds 1 november 2019 is het definitief voorbij met de groothandel van Van Daal en verdwijnt er een stukje nostalgie uit het dorp. De familie maakt zich geen illusies dat de zaak nog wordt overgenomen. Ze maken zich er ook niet druk over. Wat hen meer bezighoudt is of het pand niet te lang te koop staat. De woning staat al sinds juli 2018 in de verkoop. Het vooruitzicht lijkt niet zo best, want “een voormalige slagerij in het dorp heeft 9 jaar te koop gestaan”, verzucht Betsy. Maar er is nu wel tijd om te gaan genieten en het samen fijn te hebben. Meer tijd voor familie, lezen en wandelen.

Hun onderneming hebben ze nog niet helemaal losgelaten. Henk en Betsy werken een aantal uren per week mee bij een supermarkt in het dorp, die het klantenbestand van de groothandel heeft overgenomen. De verkoop van de woning wil echter nog niet vlotten, zo laten ze weten.

Deel deze pagina :

Facebook
Twitter

John Peters visual storytelling

Ik maak beelden van onderwerpen die me raken in mijn omgeving.
Soms stuit ik op verhalen die meer aandacht verdienen. Ik geef het een podium

Fotografie, Video en Tekst – ©John Peters

Afbeeldingen gebruiken voor publicaties ? Neem contact op

of bekijk het foto-archief om specifieke afbeeldingen te vinden

portfolio

Klant login

Heeft u login gegevens gekregen om voor u geselecteerde afbeeldingen te bekijken ? Vul deze dan hieronder in.

error: