Solar Festival
Recycle, Stash your trash and more
A green event for the future
Recycle, Stash Your Trash, Clean and Green zijn slogans die je tegenkomt op een festival van organisator Extrema. Een meerdaags festival levert een hoop plezier, maar gedurende de rit ook een berg afval op. Organisaties van deze evenementen proberen daar duurzamer, verantwoorder en groener mee om te gaan. Dit bereiken zij door afvalstromen te reduceren, energiezuiniger te zijn en door te recyclen. Belangrijk is om bewustwording te creëeren bij het publiek om zo toe te werken naar een afvalvrij festival.
Het Solar Weekend festival in Roermond, dat zich afspeelt in een mooi natuurgebied aan de Maasplas de Weerd, streeft ernaar een duurzaam festival te zijn. Afgelopen jaar beleefde het meerdaagse zomerfestival zijn 13e editie, dat bekend staat om de mix van creativiteit en muziek. Het festival is uniek in zijn soort in het land.
Extrema Outdoor is samen met het Solar festival, beiden onderdeel van dance promoter Extrema, een van de koplopers in het streven naar afvalvrije festivals. Zij hebben hiervoor, samen met enkele andere grote festivals een ‘Green Deal’ gesloten met Green Events, het platform voor verduurzaming van Evenementen. Green Events hoopt via de festivalorganisaties het publiek te bereiken om zo hun ideeën over verduurzaming te verspreiden.
Ruim je eigen afval op
Zowel op het festivalterrein en backstage als op de camping staan afvalbakken waar de bezoekers hun afval kunnen scheiden. Ook zijn er containers waar huisvuilzakkenkunnen worden gedeponeerd (Stash your trash). Bij aankomst krijgen campinggasten een vuilniszak mee, zodat ze hun eigen kampeerplek schoon kunnen houden.
Kartent
Groen kamperen in een kartonnen tent
Zeul je je eigen tent mee, of kies je voor een verblijf in een Kartent? Een tent gemaakt van karton. Volgens de makers van Kartent is deze bestand tegen 8 dagen regen, compact maar wel functioneel. Het is een goed alternatief voor diegenen die niet met hun tent willen slepen, dat je op steeds meer festivals ziet.
Naast de reguliere camping kunnen bezoekers er ook voor kiezen hun tentje op te zetten op de Groener Gras camping. Op deze afgebakende kampeerplaats worden bezoekers actief aangespoord om hun leefgebied schoon te houden van afval.
Een deel van de kartenten worden na het festival gerecycled en krijgen een tweede leven als papier voor krantjes of toiletpapier. De exemplaren die het weekend hebben doorstaan kunnen voor een klein bedrag worden overgenomen door particulieren die ze gebruiken voor een scoutingkamp of een overnachting in de tuin voor een privéfeestje
Afval scheppen op het water
Op zowel de camping als het festivalterrein is een team van WasteWatch gestationeerd. Bezoekers kunnen hier een kano lenen, waarmee ze op de Maasplas mogen varen.
De voorwaarde voor een watertocht is om met een schepnet plastic en ander afval uit het water te halen. Een beloning met een toegangsticket voor Solar 2018 motiveert de bezoekers om zoveel mogelijk afval te verzamelen tijdens de kanotocht.
Trashure Teams
Op het hele terrein lopen gedurende het festival Trashure Teams rond die met een grijper het afval opruimen.
Zuinig met papier
“Het traditionele ochtendritueel van een papieren krantje met een croissantje blijft belangrijk voor het festivalpubliek”,zegt een woordvoerster van Green Events. Wel probeert Solar het papierverbruik te reduceren door de oplage van hun krant La Gazetta del Solar jaarlijks te verminderen en het publiek de krant onderling te laten delen. Er worden ook geen papieren programmaboekjes gedrukt, het blokkenschema van de optredens is terug te vinden in een app.
Op naar een milieubewuste festivalbezoeker
lar blijft bezig om zich te ontwikkelen tot een milieubewust festival waar zuinig met energie wordt omgesprongen, door gebruik te maken van LED verlichting, papier te besparen, gescheiden afvalstromen na afloop materialen te (laten) hergebruiken.
Als de camping is gesloten op maandag rond de middag, mogen vooraf bepaalde groepen komen jutten. Dit zijn oa. de creatievelingen (op zoek naar ‘nieuw’ materiaal voor volgend jaar), omwonenden, een oud ijzerboer en studenten. Achtergebleven stoeltjes, tenten, luchtbedden, tafeltjes krijgen zo een tweede leven.
Een groener, duurzamer, milieubewuster festival. De organiserende partijen zijn al een eind op weg. Het publiek moet de slag naar een afvalvrij festival nog maken.