Dierenspeciaalzaak Meijers

Een grote kunststof hond aan de Roermondseweg in Posterholt trekt mijn aandacht. Het uit de kluiten gewassen huisdier hoort bij Dierenspeciaalzaak Meijers, waar Margriet Op het Veld (Putbroek, leeftijd onbelangrijk) met veel plezier werkt. Het pand bestaat naast de winkel uit haar woning.  

In dit karakteristieke gebouw uit 1907 startte haar schoonvader in 1955 een handel in tuinzaden. Voorheen zat er een slagerij en een Vivo kruidenierswinkel. De oudere inwoners van Posterholt kennen de zaadhandel nog als Tieske van Meijers. In 1972 nam Margriet de zaak over. Tuinzaden, kunstmest en pootaardappelen verkoopt ze nog steeds, maar met het assortiment richt zij zich vooral op de bekende huisdieren zoals hond, kat, konijn en hengelsportartikelen.

Sociale functie

In de dierenspeciaalzaak kan de klant voor voer en speeltjes terecht, maar ook voor  deskundig advies van Margriet. Ze werkt samen met een dierenarts die regelmatig spreekuur houdt in haar zaak. Dierenbezitters uit de regio tot aan Duitsland toe, kan ze tot haar klantenkring rekenen.

Op zaterdag is er een koffie-uurtje en kunnen omwonenden binnenlopen voor koffie met koek, gewoon om even te kletsen of voor advies over hun huisdier. Zo vormt deze dierenspeciaalzaak ook een sociale functie in Posterholt.

Laat de toekomst maar komen

Meijers groeit mee met de veranderende tijd. Waar de afgelopen jaren al wat voorzieningen zijn verdwenen in het Midden-Limburgse dorp, recent nog ’t Vrieswinkelke, weten dierenbezitters haar winkel goed te vinden. “Vroeger lag de nadruk meer op verkoop van voeding, tegenwoordig is goed advies ook van belang”, aldus Margriet. Als dierenspeciaalzaak wil de eigenaresse zich graag onderscheiden en professionaliseren. Ze stapt nog regelmatig na sluitingstijd in de auto op weg naar een cursusavond ergens in het land. Ze volgt onder meer een opleiding Health Coach gericht op dierenwelzijn.

Bang dat haar winkel verdwijnt is ze ook niet: “Ik ben ervan overtuigd dat fysieke winkels waar je deskundig advies krijgt, voorzien in een behoefte, maar wel in combinatie met zichtbaarheid”. Margriet is dan ook actief op social media zoals Facebook. Ze investeert tevens in haar pand dat dit jaar een facelift en nieuwe huisstijl krijgt, vanwege het 65 jarig bestaan.

Werkweken van 80 uur zijn geen uitzondering en Margriet doet dat met plezier en grotendeels alleen. Wel is de zaak op maandag gesloten en is de deur ’s middags dicht tussen 12.30 en 13.30 uur. Niet om te lunchen, maar om bestellingen rond te brengen. Toch vindt de onderneemster nog tijd voor een avond uit of weekendje weg.

Ze vindt het werk in haar dierenwinkel “superleuk” om te doen en denkt nog niet na over stoppen: “Ze moeten me hier wegdragen, dan heb ik een prachtig leven gehad”, lacht Margriet.

Deel deze pagina :

Facebook
Twitter

John Peters visual storytelling

Ik maak beelden van onderwerpen die me raken in mijn omgeving.
Soms stuit ik op verhalen die meer aandacht verdienen. Ik geef het een podium

Fotografie, Video en Tekst – ©John Peters

Afbeeldingen gebruiken voor publicaties ? Neem contact op

of bekijk het foto-archief om specifieke afbeeldingen te vinden

portfolio

Klant login

Heeft u login gegevens gekregen om voor u geselecteerde afbeeldingen te bekijken ? Vul deze dan hieronder in.

error: