De Winkel Van Heijmans

Bij het binnenrijden van de Houtstraat in Pey-Echt vanaf de Rijksweg, valt links een grote winkelpui op, met huishoudelijke artikelen. Een uithangbord met Ripolin verf doet vermoeden dat hier ooit een bedrijf voor verfartikelen heeft gezeten.

Als tiener in de zaak

In de volle winkel staat Marlène Heijmans achter de toonbank (leeftijd zeg maar 70+). De woning stamt uit 1954 en heeft haar vader laten bouwen voor zijn gezin en zijn bedrijf in verf-en behangartikelen. Tevens verkocht de familie er servies en huishoudelijke artikelen. Haar vader startte als twintiger zijn eigen bedrijf en breidde dit uit met de bouw van deze woning aan de Houtstraat. Op veertienjarige leeftijd stapte ze in het bedrijf, waar ook haar oudste broer en haar moeder werkte. Een jongere broer ging studeren. Marlène kreeg al vroeg verantwoordelijkheden en ging als zestienjarige alleen naar de Jaarbeurs in Utrecht om inkopen te doen.

Huishoudelijke artikelen, zoals bestek, emmers, kopjes, borstels en koekenpannen, verkoopt ze nog steeds. Vroeger verkocht ze ook mooie serviezen, luxe bonbondoosjes en vazen. Dat is inmiddels wel verleden tijd zegt Marlène. Er waren destijds meer winkels met huishoudelijke artikelen. Nu is ze praktisch de enige in de regio Echt en heeft Heijmans zelfs de Blokker in haar woonplaats overleefd. Haar klantenbestand reikt van Maastricht tot aan Eindhoven. Aangezien de zaak aan de drukke Houtstraat ligt met een verkeerslicht voor de deur, komen er ook mensen van buiten de regio in haar zaak.

Zo druk als vroeger is het niet meer. Toch is er van alles te krijgen in haar winkel en van goede kwaliteit. Ondanks dat de eigenaresse niet meer zo mobiel is, doet ze dit werk met plezier. Ze beweegt zich met een loopkruk door de winkel en haar geheugen laat haar niet in de steek. Ze kan alle prijzen met gemak opnoemen. Ze richt de winkel nog zelf in en beprijst haar producten in de avonduren met een sticker met handgeschreven prijsje. Ze geeft weinig uit handen.

Hart voor de zaak

Inmiddels runt ze de zaak alleen, haar broers zijn haar helaas ontvallen. Wel krijgt ze hulp van een vriendin. De zaak is de hele week open en Marlène doet niet aan middagpauzes. Een klant die vijf voor zes binnenloopt, helpt ze op haar gemak. De winkeleigenaresse laat de hedendaagse mogelijkheden van internet aan zich voorbijgaan. De mensen weten de zaak toch wel te vinden. Op haar hoge leeftijd vindt ze het niet zwaar om te werken. Marlène doet het met plezier en met een lach. Ze vertelt graag verhalen aan haar klanten en geeft deskundig advies. ‘Ik kom uit een fijn gezin, waar nooit ruzie is geweest’ vertelt ze met trots.

“Ik hoop nog lang door te gaan” zegt de welbespraakte eigenaresse als ik naar de toekomst van haar zaak vraag. Haar moeder stond met 80 nog in de winkel. Over opvolging denkt ze liever niet na: “ We zien wel hoe het loopt”. Marlène is een open boek, die gelukkig lijkt in de winkel tussen al haar huishoudelijke artikelen. Nu wordt het tijd om naar de keuken te gaan, om te koken voor haar zoon die op bezoek komt.

Deel deze pagina :

Facebook
Twitter

John Peters visual storytelling

Ik maak beelden van onderwerpen die me raken in mijn omgeving.
Soms stuit ik op verhalen die meer aandacht verdienen. Ik geef het een podium

Fotografie, Video en Tekst – ©John Peters

Afbeeldingen gebruiken voor publicaties ? Neem contact op

of bekijk het foto-archief om specifieke afbeeldingen te vinden

portfolio

Klant login

Heeft u login gegevens gekregen om voor u geselecteerde afbeeldingen te bekijken ? Vul deze dan hieronder in.

error: