Jeuken technische automaterialen BV
De druk bereden Houtstraat in Pey (Echt-Susteren), vormt een belangrijke verkeersader van het smalste stukje Nederland. Halverwege deze verbindingsweg ligt Jeuken technische automaterialen BV, een familiebedrijf uit de jaren ‘70. In de werkplaats is Frank Jeuken (Pey, 1965) bezig aan een dynamo. In de winkel, die nog met schrootjes is betimmerd, helpt zijn vrouw Evelien (Susteren, 1962) een klant.
In het woonhuis uit 1927 zat voorheen een kruidenier en later een sanitair winkel, vertelt Frank. Zijn ouders kochten de woning eind jaren ’60 en na een verbouwing startten zij in 1970 de technische automaterialenzaak. Begin jaren tachtig ging hij op zeventienjarige leeftijd meewerken in het bedrijf. Een aantal jaren later volgde er een uitbreiding met een werkplaats achter de woning met winkel.
Jeuken levert hoofdzakelijk onderdelen aan autogarages, zoals, dynamo’s, startmotoren, accu’s, remdelen en filters. In zijn jonge jaren waren er twee van dit soort zaken in de regio Pey, nu is Jeuken de enige. Zij leveren door een groot deel van Limburg tot over de grens met België en Duitsland. Naast Frank en Evelien werken er nog twee personen mee in het bedrijf.
Service en kwaliteit
In de afgelopen jaren heeft Frank het een en ander zien veranderen. “Vroeger was er meer tijd. Je had toen nog een telefoon met draaischijf”, zegt hij lachend. Tegenwoordig verwachten klanten dat het “gisteren al klaar was en iedereen denkt dat hij dokter is.” De eigenaar merkt dat er bij autobedrijven veel veranderd is door de diverse managementslagen. Hierdoor willen deze zaken vaak de prijzen drukken. Dit betekent inleveren op kwaliteit en daar wil de vakman Jeuken niet van weten. Hij levert kwaliteit en heeft daar de kennis voor. De prijs is daarbij van ondergeschikt belang, vindt hij.
“Onderhoud is vooruitzien”, zegt hij. Monteurs in opleiding leren bij hem om klanten uit te leggen wat er bij een reparatie is uitgevoerd. Goede service en kwaliteit zijn dan ook punten die klanten van dit bedrijf in Pey waarderen, zo blijkt uit reacties op internet.
De pauze als rustmoment
Tussen de middag gaat de deur voor een half uur op slot voor de pauze en nemen ze de telefoon niet op. Dan is er een rustmoment in de keuken van de woning. Dat is tegenwoordig niet altijd even welkom. “Het komt voor dat een klant aan de deur rammelt”, zegt Evelien. Deze moet dan wel echt op slot voor een rustige pauze. Na sluitingstijd of in het weekend beantwoorden ze de telefoon wel. Zelfs tijdens de Kerstmaaltijd heeft Frank het familiemoment een keer onderbroken voor een spoedklus.
Toekomst is specialiseren
Jeuken ziet de toekomst in zijn autobranche positief tegemoet, ondanks de opkomst van elektrische auto’s. De autohandel zal wel moeten innoveren: “We moeten mee met de markt”, zegt hij. “De bestellingen in deze branche zullen straks voor negentig procent digitaal plaatsvinden. “Wij leven dan van de tien tot vijftien procent dat digitaal niet geleverd kan worden en waarvoor vakspecifieke kennis nodig is, zoals voor starters en dynamo’s”. Bij de werkplaats van Jeuken is die vakkennis aanwezig. Hij vergelijkt het met een huisarts en specialist. Als de kennis te technisch wordt, verwijst de huisarts zijn cliënt door naar een specialist. Zo gaat het in zijn vakgebied ook. In het specialiseren zit voor hem de toekomst om te overleven.
De automaterialenzaak heeft inmiddels een website met bedrijfsinformatie, maar ze bieden hierop geen producten aan. Wellicht is dit iets voor de toekomst.
Voortzetten bedrijf
Hoe de toekomst van de Midden-Limburgse zaak eruit ziet, is nog niet duidelijk. De kinderen zullen de zaak in ieder geval niet voortzetten, want ze hebben twee dochters, zegt hij met pretogen. Zijn kennis wil hij als vakman graag doorgeven aan volgende generaties. Wellicht gaat hun automaterialenbedrijf verder onder een andere naam, maar Frank en Evelien willen ervoor zorgen dat dit bedrijf wel blijft voortbestaan.