De winkel van ‘Pierre van Thissen’

Twee grote ramen op de hoek van een jaren 20 woning in Montfort, bieden zicht op wasmachines en huishoudelijke artikelen. Een deur aan de oprit verschaft toegang tot dit winkeltje aan de Stationsstraat, dat van Pierre en Truus Thissen is.

De winkel beslaat een klein deel van de woning, waar Pierre in 1936 geboren is. Hij heeft de zaak van zijn ouders overgenomen in 1963. Uit het naastgelegen dorp Pey leerde hij Truus kennen (1937) met wie hij al ruim 60 jaar samen is.

Venten

Een goede verkoper is Pierre, maar ook een technische man die fietsen en wasmachines kan repareren. In Montfort en omstreken is “Pierre van Thissen” bekend. Een makkelijke prater, die zo’n 40 jaar heeft gevent. “Een prachtige tijd was dat” glundert hij en een lucratieve tijd. Aan grote families verkocht hij alles. Als er een bruiloft in het dorp was, wist Pierre dat er naast de wasmachine, droogautomaat en diepvries, ook de keukenuitzet bij hem de deur uitging. Bij een familie met veel dochters, rinkelde de kassa bij Thissen.

Pensioen

Ondanks dat hij de gepensioneerde leeftijd ver voorbij is, is hij nog wel aan het werk. Het winkeltje is gevuld met spullen die in de uitverkoop staan. Een zaak met een nostalgische uitstraling en waar er steeds minder van zijn. Vroeger hielp zijn vrouw Truus ook mee, maar tegenwoordig doet ze er niets meer in. Officieel is de winkel nog iedere dag open, maar Pierre blijft er niet voor thuis. Wel weten oude klanten hem nog te vinden voor onderdelen, of kleine reparaties. Hij helpt hen dan ook graag zolang het kan.

Einde van een tijdperk

De zaak draaide vroeger goed, de klanten kwamen uit Montfort en de omringende dorpen. “Concurrentie had je hier niet” zegt Pierre, terwijl hij denkt aan een soortgelijk winkeltje van een vriend. Ook nu nog zou je een wasmachine kunnen bestellen bij Thissen, maar voorraad hebben ze niet meer. Wat er nu nog in de winkel is, staat in de uitverkoop.

Hij mist die vroegere periode wel, maar weet ook dat de tijden veranderd zijn. De klandizie werd minder en dat komt door de groothandel zegt Pierre. Maar hij hoeft niet meer te werken en dat is goed zo.

Deel deze pagina :

Facebook
Twitter

John Peters visual storytelling

Ik maak beelden van onderwerpen die me raken in mijn omgeving.
Soms stuit ik op verhalen die meer aandacht verdienen. Ik geef het een podium

Fotografie, Video en Tekst – ©John Peters

Afbeeldingen gebruiken voor publicaties ? Neem contact op

of bekijk het foto-archief om specifieke afbeeldingen te vinden

portfolio

Klant login

Heeft u login gegevens gekregen om voor u geselecteerde afbeeldingen te bekijken ? Vul deze dan hieronder in.

error: