Boekhuis de kleine Tovenaar

“Ik voel me bevoorrecht dat ik van waarde kan zijn in deze tijd”

Een auto, met stationair draaiende motor, staat op de hoek van de Wilheminalaan en Hoekstraat in de Roermondse wijk Maasniel. De geldautomaat aan de muur dient als een soort drive-thru. In plaats van hamburgers serveert deze eurobiljetten. De toeloop is sinds de coronacrisis afgenomen. Winkeliers sporen klanten aan, vooral met hun pinpas af te rekenen.

Inspiratie door een geldautomaat

De geldautomaat was voor onderneemster Nicole Kleinen het startpunt om haar creativiteit te laten gelden in het omdenken tijdens deze coronacrisis. Zij huist sinds 4 jaar in het voormalige filiaal van de Rabobank,  dat ze heeft omgetoverd tot boekhuis de kleine Tovenaar. De zaak is inmiddels een begrip in de regio. Het is een winkel gericht op kinderboeken en tevens een sociaal trefpunt voor omwonenden in een kleurrijke huiskamersetting.

Nieuwe ideeën ontstaan

Hierna ontstonden er tal van andere ideeën om haar zaak financieel gezond te houden. Het boekhuis moet het vooral hebben van klanten die in de winkel komen neuzen naar een goed boek. Ze verkoopt niet alleen kinderboeken, maar ook boeken voor jongeren en volwassenen. Een online shop heeft ze niet. In deze coronatijd is dat anders. Er komen fors minder bezoekers in de zaak en de omzet loopt iets terug. De boeken moeten dus op een andere manier naar de klanten toe. Nicole besluit haar zaak voorlopig op maandag open te stellen. De openingstijden heeft ze aangepast en de winkel sluit nu om 16.00 uur. De tijd erna gebruiken de boekverkoopsters om bestellingen af te ronden, die ze (in Roermond) bezorgen op een omafiets met een kleurrijke krat. De literatuurvreter hoeft de deur niet meer uit.

Meer dan alleen boeken

Het zijn niet alleen boeken die de kleine Tovenaar verkoopt. Nicole en haar medewerksters hebben een kaartenservice opgezet en laten de postkaarten bezorgen met lieve wensen voor degenen die steun kunnen gebruiken. Het boekhuis verzorgt het hele proces. Tanja houdt zich actief bezig met social media promotie. Iedere ochtend prijzen ze via die kanalen drie boeken aan. Uit een van die boeken lezen ze een passage voor dat ze op video opnemen en ‘s avonds online zetten. Ze hebben er inmiddels een youtube kanaal voor aangemaakt. De digitale nieuwsbrief is nieuw leven ingeblazen en gaat wekelijks de deur uit en advies over boeken vindt nu vooral via mail of telefoon plaats.

Nicole schat dat nu zo’n tachtig procent van de verkoop via de mail binnenkomt. De overige twintig procent zijn klanten die fysiek naar het boekhuis komen. Een krijtbord bij de ingang maakt bezoekers erop attent dat drie klanten tegelijkertijd in de zaak het maximum is. “Dat werkt prima”, blikt ze tevreden terug, behalve de dag nadat het kabinet de maatregelen verlengde tot 28 april. Toen stond er een lange rij klanten buiten voor de deur. Lezen lijkt een waardevolle tijdsbesteding in tijden van crisis. 

Een ‘tasje vol geluk’

De kleine Tovenaar weet haar klanten goed te raken, zowel in de regio als ver daarbuiten. Zo bestellen grootouders er een boek voor de verjaardag van hun kleinkind elders in het land. Het cadeau gaat niet gewoon in een doos op de post, maar de onderneemster maakt er op verzoek een heus ‘tasje vol geluk’ van met een persoonlijke boodschap op een kaartje. Ze maken het bij het boekhuis met zorg en liefde. Dit blijkt ook uit de vele hartjes op de ramen en gevel van het gebouw. De medewerkers van het boekhuis lijken niet alleen commercieel te denken, maar zijn zich ook bewust van de noodzaak er voor elkaar te zijn. Om elkaar een hart onder de riem te steken. De drie boekverkoopsters voelen zich er goed bij.

De nieuwe manier van ondernemen begint inmiddels goed vorm te krijgen. Het sociale contact met de oudere omwonenden, die regelmatig voor een kop koffie binnenwandelden, mist ze wel. Als de eigenaresse vooruit kijkt naar het post-corona tijdperk, dan wil ze de bestellingen en verrassingspakketjes behouden. “De coronatijd biedt andere kansen om uit te proberen”, zegt Nicole. Ze voelt zich een gelukkig persoon. Met haar zaak heeft ze een meerwaarde voor mensen en kan ze hen blij maken met een goed boek, of een persoonlijk gelukspakket.

Wellicht ontstaan er de komende periode nog meer nieuwe ideeën. Eerst maar eens kijken voor een professioneel spandoek aan de gevel voor de boeken drive-inn.

Deel deze pagina :

Facebook
Twitter

John Peters visual storytelling

Ik maak beelden van onderwerpen die me raken in mijn omgeving.
Soms stuit ik op verhalen die meer aandacht verdienen. Ik geef het een podium

Fotografie, Video en Tekst – ©John Peters

Afbeeldingen gebruiken voor publicaties ? Neem contact op

of bekijk het foto-archief om specifieke afbeeldingen te vinden

portfolio

Klant login

Heeft u login gegevens gekregen om voor u geselecteerde afbeeldingen te bekijken ? Vul deze dan hieronder in.

error: